29.8.12

Čas šapat je, čas huk...



Kao sjene hod niz vrbov brod,
iz žile tla, sa svoga dna
našla svoj put još prije nas
i iznijela svoj bijel glas,
svoj bistar zvuk, šapat i huk
i utkala se u sve što tu oko nas zri
i što na dnu u nama vri,
u korak spor i dubok san,
u krvi put, u noć i dan,
pa toplom lukom,
pa dušom grada
nevidljiva a moćna vlada.
(Nasiha Kapidžić Hadžić)











26.8.12

Revija malog fudbala


Na popularnom Partizanovom igralištu, u okviru ljetnjih sportskih susreta, okupili su se i ljubitelji malog fudbala. Nekadašnji Tekstilčevi igrači, na zadovoljstvo publike koja pamti one slavne dane derventskog sporta, razbacili su  lopte na male golove. Kroz sliku vam prenosim malo atmosfere sa vrelog asfalta nekada najpoznatijeg derventskog igrališta:










A i drugih dana, prije mraka, skupila bi se ekipa za mali nogomet.

20.8.12

Derventsko kulturno ljeto

Kraj jula bio je u znaku kultirnih manifestacija koje tradicionalno organizuje derventski IMIC "Zajedno". Ova višednevna manifestacija, pod nazivom "Derventsko srce", počela je izložbom "Derventsko glumište", a fotografije iz bogate riznice Fadila Pelesića svjedočile su o nekadašnjem veoma uspješnom djelovanju Amaterskog pozorišta u Derventi. U Narodnoj biblioteci ljubiteljima poezije predstavljena je knjiga "Cvit ljubavi" autora Vere Stanić iz Splita, a priređeno je i veče ljubitelja muzike. Predstavljena je i VI kolektivna izložba derventskih slikara, a ova  manifestacija koja redovno privlači pažnju  i Dervenćana koji žive u inostranstvu, završena je dodjelom priznanja "Derventsko srce.












18.8.12

Ljetni susreti u rodnom gradu



A susreti u rodnom gradu počinju najčešće uz kaficu pod krošnjama i tendama bašti derventskih kafića, u hladovini ukrinskih  vrba… a posebno je lijepo pogledom sa Babinog Brda zagrliti rodni grad.












14.8.12

Čari Ukrine



Na zelenoj i mirnoj površini rijeke, kao u ogledalu, vidim svoje bezbrižno djetinjstvo i sretnu mladost, vidim prijatelje i draga lica … a ta tiha rijeka,  stoljećima izvajanom stazom, tromo odlazi u  pravcu Ilmana i nestaje u zagrljaju vrba iznad kojih se uzdižu crveni krovovi  čaršije na brijegu.