31.8.15

Derventske ljetne večeri


Romantične pjesmice male pjevale su se do kasno u toplu ljetnu noć, rapoložena društva zabavljala su se i družila u baštama derventskih kafića. Ponovo je bila skupa stara raja iz Caparika, Omeragića, Gornje Mahale... pristigla sa svih strana svijeta: od Australije do Amerike, iz gotovo cijele Evrope ... 



Zamirisala je i svježe ispečena Savska riba, pristigla iz Dubočca. 





Ljubitelji roka bili su počašćeni izvanrednim koncertom velikih muzičara iz grupe Formula 4. Bio je to rock and roll za sva vremena i sve generacije.




Nekadašnji dječaci sa Harmana, na mjestu gdje je bila stara lipa.

22.8.15

Susret nogometnih veterana


U nadmetanju nogometnih veterana, nekadašnji igrači Tekstilca odmjerili su snage sa odgovarajućom ekipom Marsonije iz Sl. Broda. Za domaćine su nastupili: selektor Bodulović, Sadiković, Smajić, Sinanović, Keskinović, Čutura,Tetarić, Olujić, Đorđevic, Lučić i Mutap.










Eh, sad valja namiriti izgubljene kalorije.... i tekućinu.

16.8.15

Ljetnja druženja sa umjetnicima


Ovogodišnja ljetnja druženja sa umjetnicima počela su izložbom slika "Čuvari sjećanja" derventskog likovnog umjetnika i mog komšije Selvera Džonlagića. Većinu eksponata predstavljaju slike u tehnici ulje na platnu, najviše inspirisane motivima sa bosanskih stećaka, a jedan dio predstavljala su djela rađena na pleksiglasu. Izložbu je otvorio Selverov kolega, derventski slikar S. Bogdan.




U muzičkoj večeri u Centru za kulturu  nastupila je Sandra Klemm koja je predstavila svoj novi album "Nostalgija". Mnogobrojni posjetioci uživali su u izuzetno kvalitetnoj muzici koja predstavlja  spoj džeza, sevdalinki i nostalgije.




 Sa izložbe derventskog akademskog slikara Izeta Đuzela.


Centar za kulturu privukao je brojne ljubitelje pisane riječi na promociji  knjige „Sjene sna insana – Insanove sjene sna“ , koju su zajednički izdali  Sreto Stojaković Lužanski i Belma Omeragić – Latif.
Promocija ove knjige je bila i humanitarnog karaktera, jer je sav prihod od prodaje knige išao derventskom udruženju "Sunce".





Za kraj, veliko hvala Mirsadu Sikiju Haurdiću za veliki trud i ogroman posao što je napravio organizirajući sve ove kulturne manifestacije i nesebično se zalagao da nam ovo ljeto i sva ova druženja ostanu u lijepoj uspomeni. Posebne čestitke za humanitarne akcije čiji je bio inicijator.



12.8.15

11. susret veterana RK Derventa (I dio)


Sportske susrete u našem gradu obilježile su revijalne utakmice u kojima su veterani RK Derventa odmjerili snage sa kolegama iz Slavonije DI, dok su veterani Tekstilca bili domaćini nogometašima Marsonije.


Derventi rukometaši već jedanaestu godinu njeguju tradiciju okupljanja i druženja u svom rodnom gradu, a na sportskom terenu se još uvijek ima šta pokazati.


Da zagrijavanje pred utakmicu ne bude naporno i da se ne fasuje upala mišića, najbolje ga je povremeno prekinuti sa pauzom za fotografisanje (Pala, Mašić, Mlinar, Mujanić i Husedžinović).


Niko sretniji i zadovoljniji od profesora Huse, koji je uspio okupiti različite generacije derventskih rukometaša (Jusufbegović, Samardžić, Bekić i Haurdić).


United Colors of RK Derventa: sa Elezovićima i Mlinarom.


Susret sa Akom, najvećim sportskim imenom  kojeg je dala naša čaršija.


Legendarni Mirso Britva


Početno bacanje na utakmici rukometnih veterana izveo je legendarni Kavko Bekić.