28.9.16

Utakmica rukometnih veterana (II dio)


Nekoliko sličica iz mog foto-albuma sa ovogodišnje utakmice derventskih rukometaša koji su za suparnika imali veterane iz Sl. Broda.










Derventsko srce 2016. (II dio)


U okviru ovogodišnje manifestacije "Derventsko srce", u Narodnoj biblioteci "B. Radičević", održana je izlozba fotografija Antona Zupanca "Mostovi nezaborava". Izložene fotografije svjedoče o ljudima, običajima i događajima iz prošlosti derventskog kraja.




Kao i predhodnih godina, u Centru za kulturu, upriličena je i likovna izložba, a derventskoj publici svoja djela je prezentirao umjetnik Saša Bogdan. Saša je već treću deceniju aktivan na derventskoj likovnoj sceni kao slikar i vajar, a bavi se još i poezijom.






“Derventsko srce” je tradicionalna manifestacija koja se održava već osam godina u organizaciji IMIC-a "Zajedno". Dobitnici ovogodišnjih priznanja  su interpretatorka narodne muzike Azemina Grbić, bivši predsjednik Skupštine opštine Mirko Džeba, prvi diplomirani defektolog Vesna Mandić, porodica Vejzović, za doprinos razvoju sporta i muzike, dok je posthumno priznanje dobio dr Miroslav Duronjić.


18.9.16

Veterani Tekstilca u akciji


U sklopu ljetnjih sportskih susreta, utakmicu malog nogometa odigrali su i veterani "Tekstilca" i "Marsonije" iz Slav. Broda. Okupljeni oko selektora Bodulovića, nekadašnji  majstori nogometne igre iz našeg grada, uz "hokejaške izmjene" nakon desetak minuta jurnjave za loptom, prikazali su dopadljivu igru uz lijepe akcije, precizna dodavanja, pokoji dribling... a ni golovi nisu izostajali. Gostujući igrači su ostavili malo bolji utisak, a  druženje sportaša je nastavljeno i poslije ove revijalne utakmice.
,









9.9.16

Druženje uz lijepu knjigu i muziku


Zajedno sa mojim dragim sugrađanima sa ove slike, od kojih se uvijek ima nešto lijepo čuti i naučiti, uživao sam proteklog ljeta u kulturnim manifestacijama u organizaciji derventskog IMIC-a "Zajedno". Bila je to prilika da se uz, prigodne sadržaje, sretnemo i družimo sa prijateljima i poznanicima.


U  derventskom Centru za kulturu upriličena je promocija knjiga Vere Vuletić "Srećicama vrećicama" i Mide Alića "Harbonos". Vera je predstavila svoju drugu knjigu poezije, ovaj puta posvećenu najmlađim, a Midhat je promovisao zbirku priča "Harbonos". 
U uvodu za ovu lijepu zbirku priča  novinar N. Rašić je kazao: "Oživljeli su likovi naše prošlosti, sva ljepota Ukrine, Željeznička stanica, Himzo Lepir, hotel "Motajica", Derventa četvrtkom i seljačke nošnje, šargija Mihajla Kitonjića. Oživljelo je šarenilo likova i sudbina, miris ljetnjih žega i patina jednog drugog i drugačijeg života..."




U večeri sevdaha nastupila je poznata interpretatorka narodne muzike, Dervenćanka Azmina Grbić. Koncert je počeo starom sevdalinkom, inače omiljenom pjesmom našeg Fehre harmonikaša, "Moli Boga, Zumro moja, da Ukrina dojde, da potopi, Zumro moja, šine od mašine"... a zatim su se redale poznate sevdalinke koje je brojna publika pjevala u glas. Ovo lijepo sevdah sijelo završeno je uz kolo i osmjehe na licima posjetilaca.






4.9.16

Revija rukometaša 2016.


Malo koji grad se može pohvaliti da, već više od jedne decenije,  održava tradiciju okupljanja nekadašnjih majstora rukometne igre, kao što je to ljetnje druženje derventskih rukometaša. 
I ove godine, ovu tradicionalnu manifestaciju, svojim učešćem uveličali su i veterani brodskog rukometa. Ljubitelji rukometa u gradu na Ukrini se sjećaju da su nekada boje derventskog drugoligaša branili i rukometaši iz Bosanskog i Slavonskog Broda: Baranja, Grgić, Rubil, Mlinar, Pavičić, a jedno vrijeme derventski klub je trenirao i prof. Tomac. S druge strane, boje slavonskog kluba nekada su branili derventski rukometaši Pudić i Husedžinović. 
Na ovoj revijalnoj utakmici, na terenu u dervenstkoj sportskoj dvorani, zaigrali su mnogi derventski rukometaši, od najmlađeg Elezovića juniora do najstarijeg Dodiga. Svoje majstorije su pokazali igrači iz različitih genaracija, a vrijedi pomenuti njihovih imena: Bahtijarević, Haurdić, Mlinar, Mijatović, Memić, Elezović, Lupić, Pudić, Husedžinović, Dodig, Sotonica, Pala, Suljkić, Samardžić, Barišić, Tarabar, Popović, Mujanić,  Todorić, Alić... uz stručni tim koji su predvodili prof. Jusufbegović, Omanović, Hasičević i Pesah. Utakmicu su sudili Zubčević, Hamzić i Delić.