24.8.24

Derventska rukometna bajka (II dio)


Nekadašnji igrači RK Derventa još od 2005. godine okupljaju se u gradu na Ukrini da bi se družili i odigrali utakmicu rukometnih veterana. Iako je teško prihvatiti da godine čine svoje i da odnose živote nekih od učesnika, naša druženja najviše i služe da bi se sjetili onih ljepih sportskih dana i junaka napopularnijeg sporta našeg grada. Nadamo se da će ova lijepa tradicija, kojom se malo koji grad može pohvaliti, nastaviti i narednih godina.











 

14.8.24

Derventsko srce 2024.


U okviru kulturno-zabavne manifestacije "Derventsko srce" i ovog ljeta organizovano je niz kulturnih i umjetničkih manifestacija u našem gradu.


Na otvaranju manifestacije "Derventsko srce" u Narodnoj biblioteci je predstavljena izložba derventskih slikara. Dervenćani su imali priliku vidjeti radove likovnih umetnika: S. Bogdana, I. Đuzela, H. Fejzića, Z. Bećarevića, N. Hadžihasanovića, R. Lješića, A. i H. Pelesića, Ž. Roška, Fi. Simića, M. Suhaja, M. Šošića i D. Dankića.



Ljubitelji muzike su imali priliku da pristustvuju veoma lijepoj muzičkoj večeri sa gitaristkinjom Teom Stanković. 



U "Napretkovom" domu ljubiteljima knjige je predstavljen roman o ljubavi, ratu i spoznaji: "Krv, med i hmelj",  autora Hadisa Medenčevića.


Na platou ispred biblioteke posjetioci su uživali u večeri poezije sa članom Svjetske akademije za poeziju Majom Danilovićem.


Ovu poetsku večer su uljepšali i gosti: F. Pelesić, E. Bojkovac, Ž. Danilović Puco i T. Stanković.


Dobitnici su ovogodišnjih priznanja "Derventsko srce", koja se po petnaesti put dodjeljuju na svečanosti u okviru manifestacije IMIC-a "Zajedno" su: Evita Bojkovac, Željko Danilović – Puco, Mirko Filipović, Spasoje Kulaga, Violeta Kovačević, Zijo Lupić i Sejo Omanović, Miroslav Milojević i porodica Tarabar.


12.8.24

Derventska rukometna bajka (I dio)

 


U sklopu ovogodišnjeg derventskog ljeta organizovana je izložba posvećena rukometnim legendama našega grada: prof. Husi Jusufbegoviću i Aki Arslanagiću. Autor izložbe je bio Fadil Pelesić, koji zasluzuje sve pohvale za uloženi trud i jedno nezaboravno druženje.

Zašto Dervenćani baš toliko vole i slave Abasa Aku Arslanagića?

Zato što je Abas Arslanagić bio 125 puta reprezentativac Jugoslavije i 2 puta nastupao za najbolju selekciju Svijeta… a u njegovoj biografiji kao mjesto rođenja stajala je Derventa.

Zato što je Arslanagić osvojio pregršt medalja: zlato na Olimpijadi u Minhenu 1972. godine, Mediteranske igre u Alžiru i dva Svjetska kupa (1971. i 1973.), bronzu na Svjetskom prvenstvu 1970. i 1974. … i nebrojeno puta sa ponosom istakao da je rukometnu karijeru počeo u rodnoj Derventi.

Zato što je Ako sa Borcem 1976. godine bio prvak Evrope, 4 puta zaredom prvak Jugoslavije i 5 puta osvajač kupa SFRJ… i svaki put navraćao u svoj rodni grad da podijeli radost sa prijateljima i sugrađanima.

Zato što je profesor bio prvak Svijeta sa juniorima Jugoslavije na Svjetskom prvenstvu u Portu 1981. U Švicarskoj 1986, kao trener seniorske reprezentacije, bio je prvak Svijeta; kao državni selektor osvojio je bronzu na Olimpijadi u Seulu, a 1987. godine i Četveroboj zemalja... Bio je i selektor reprezentacija Katara, Hrvatske i Bosne i Hercegovine… i u mnogim svojim intervjuima nikada nije zaboravio istaći da ga je rukometu naučio profesor Huso Jusufbegović.

Zato što je Abas trenirao velike klubove: Borac, Metaloplastiku, Zagreb, Krško, Medveščak, Bosnu… bio je i predavač na seminarima IHF-a... ali je svoje znanje, kad god je imao priliku, nesebično prenosio i na derventske rukometaše.



Zajednička fotka veterana i podmlatka RK Derventa.



Husein Jusufbegović, kao profesor fizičke kulture u Učiteljskoj školi i u derventskom Srednjoškolskom centru, dao je izuzetan doprinos razvoju sporta u našem gradu, a i šire. Nosilac je mnogih vrijednih opštinskih i republičkih priznanja: dobio je najviše priznanje Saveza organizacija za fizičku kulturu BiH, 19-aprilsku nagradu Dervente i priznanje IMIC-a Zajedno Derventsko srce, zatim Zlatnu značku Malih olimpijskih igara BiH, a proglašen je i za najboljeg sportskog radnika dobojskog regiona.






Posjetioci izložbe o rukometnim legendama.



Brojna priznanja nekada najboljeg rukometnog golmana na svijetu, njegove knjige, a tu je i zlatna olimpijska medalja iz Minhena.



Arslanagić je mladim derventskim rukometašima poklonio knjige i poželio da nastave pronositi slavu derventskog rukometa.