15.8.17

Derventsko srce 2017.

Derventski IMIC "Zajedno", koji slavi 17 godina uspješnog rada, potrudio se da, i ovoga ljeta, u rodnom gradu  uživamo u brojnim kulturnim i umjetničkim manifestacijama. Kraj mjeseca jula protekao je u lijepim druženjima na promocijama knjiga, izložbama, muzičkoj večeri i završio se, kao i svake godine, dodjelom tradicionalnog priznanja "Derventsko srce".

Ovogodišnje kulturne manifestacije počele su promocijom vrijednog književnog izdanja, zbirke derventske ljepote, pod nazivom "Zaustavimo vrijeme", a čiji autori su osnivači i najaktivniji članovi derventskog IMIC-a "Zajedno", Milica i Fadil Pelesić. Knjiga je zbirka književnih djela derventskih autora, praćena bogatim ilustracijama kroz fotografije i djela derventskih umjetnika, a njen cilj je da sačuva od zaborava ljude i događaje koji su vezani uz grad na Ukrini.


Kao i svake godine, prostorije Narodne biblioteke "B. Radičević", bile su ukrašene lijepim fotografijama. Ovoga ljeta predstavljena je kolekcija slika fotografa Nikole Blagojevića. Fotografije su nastale u pedesetak zemalja u kojima je Nikola boravio kao profesionalni fotograf na kruzerima. Posebno interesovanje privukle slike na kojima su predstavljeni obični ljudi i njihov život. 


Program "Derventsko srce" nastavljen je u sali Centra za kulturu promocijom knjiga poezije "Mašice okupane suzama", Belme Omeragić koja živi u Švedskoj i zbirke poezije za djecu "Lutak", Franje Miloša koji je došao iz Holandije.  Promociju derventskih poeta  obogatili su svojim učešćem i Ivica Vanja Rorić, E. Sokolović, S. Ljuma, violistkinja Z. Patak, član Sarajevske filharmonije, i vokalni solista E. Patak.

Dervenćanima se svojim likovnim djelima predstavio i slikar Zdenko Bećarević.


Enver Vejzović obilježio je muzičko veče koncertom  na kojem je predstavio svoj dosadašnji rad i obilježio pedesetu godišnjicu djelovanja na muzičkoj sceni. Brojni posjetioci uživali su u pjesmama Vejze i njegovih gostiju.


U sali derventskog hotela "Biser" upriličen je susret derventskih brigadira i 
promocija knjige "Ponos brigada", autora Franje Miloša i Jasmine Radanović. 
ORB Ivo Lola Ribar uvrštena je među najbolje brigade u Jugoslaviji, a sa brojnih akcija vraćala sa najznačajnijim priznanjima.

Kruna manifestacije bila je dodjela „Derventskog srca“ koje su ove godine dobili: Boško Asentić, višestruko nagrađivani proizvođač rakija od voća, Alen Lemešević, muzičar i autor najljepših pjesama o Derventi, rukometaš Muhamed Memić, nekadasnji reprezentativac Jugoslavije i osvajač zlatne medalje u rukometu sa svjetskih juniorskih i seniorskih prvenstava i jedne bronzane sa Olimpijade u Seulu, sportski veterani RK Dervente i FK Tekstilac koji su prvi počeli da povezuju Dervenćane nakon rata i vatrogasci Dervente koji se pripremaju za obilježavanje 120 godina rada.


Nema komentara:

Objavi komentar