1.11.09

Filmska kolonija Kina Ukrina

Ovog ljeta odrzana je i tradicionalna Filmska kolonija Kina Ukrina gdje su prikazana najnovija filmska ostvarenja derventskih kinematografa.


Ovaj mali filmski festival otvorio je film SAMO DVAPUT SE ZIVI, storija o neustrasivom agentu 007 i njegovom obracunu sa dvojicom otmicara lokomotive derventskog cire na relaciji Bos. Brod - Derventa. Otmicari su gotovo uspjeli u svojoj namjeri, a rasplet nastaje kada, kod Signala, tajni agent, svjestan rizika (jer...samo dvaput se zivi), u punoj brzini iskace iz voza i onda precicom stize do Vekterhausa gdje sacekuje ciru.

Od vestern (spageta) najposjeceniji film je bio JAHALI SU PJESKE, koji je jednim dijelom sniman u kanjonu Ljupljanice i prerijama Tramosnice.



ZA KIM ZVONA ZVONE, potresna drama o gastajbateru koji odlucuje da se vrati u rodni kraj, ali tamo vise ne nalazi nikoga. Rasplet nastaje kada oducuje da zauvijek napusti grad svoje mladosti, ali ga pronalazi Sabit i skida ga sa autobusa duplaka...

Urnebesna komedija PAR - NEPAR prikazivana je cijelu heftu dana, al samo na drugoj predstavi, a glavni akteri su glumci poznati jos iz filmova "Dvojica se celavih za kose vuku" i "Suha krpa na dnu mora". Cijeli film je sniman u ambijentu Rampe, gdje su posebno interesantne akcije u Hamzinom kasinu preko puta hotela "Biser" (koji je za potrebe filma bio nekoliko puta demoliran, a Danilova pilana je radila u tri smjene za njegovu scenu).


Od filmova za omladinu, najvise paznje je privukao CISTAC PLAZE U LJETNOM PERIODU, storija o mladicu i njegovim ljubavnim dogodovstinama dok je radio kao referent odrzavanja plaze.



Komedija KUM 2 govori o dvojici tajkuna koji otvaraju lanac sportskih kladionica i pocinju da stelaju rezultate utakmica.



U konkurenciji domacih filmova najbolji je bio film PARTIZANSKA ESKADRILA. Prica o dvojici neustrasivih pilota i njihovim bravuroznim akcijama na novom tipu aviona S-22 (Srklet-22).



LOVAC NA LAVOVE je istinita prica o neustrasljivom lovcu Klinu i njegovom vjernom pratiocu - lovackom keru Lisi. Od mnogobrojnih lovackih dogodovstina, najinteresantnija je ona kada su krenuli u potragu za lavom koji je pobjegao iz zooloskog vrta u Doboju.


Djaci O.S. "Z. Celar" mogli su prvi, na jutarnjoj predstavi, pogledati (avan)turisticki animirani film U POTRAZI ZA BLAGOM PIRAMIDE MJESECA. Po ovom filmu napravljen je i istoimeni strip, a moze se kupiti jedino u trafici kod Kike na Rampi.

Nema komentara:

Objavi komentar