14.11.09

Grad dobrih ljudi


Panorama stare Dervente, grada dobrih ljudi. Slikano iz pravca, tada nenaseljenog, Gakovca sa pogledom na stare čardake.


Glavna ulica i derventsko korzo, desno je gradski park, 1916. godina.


Slika centra Dervente iz vremena Kraljevine Jugoslavije. U prvom planu, trgovačka radnja mješovitom robom "Savo Malivuk i Pero Bošković", u tadašnjoj Kraljice Marije ulici, gdje je prodavana roba uglavnom za seljačka domaćinstva. Vlasnici su se, nakon dužeg zajedničkog poslovanja, razdvojili i osnovali svoje samostalne trgovačke radnje.


Utemeljitelj prve džamije u Derventi, poznate pod imenom Gradska džamija, bio je Ali-aga (osnivač Doborske tvrđave i urbanog naselja Gornja Ukrina, nazvanog kasnije Derventa). Nalazila se u središtu stare derventske tvrđave, imala je drvenu munaru, a u njenom sklopu su bili i Šejh-Omerovo turbe i mezari u koje su sahranjivani vjerski učeni i poznati alimovci (tu je sahranjen i prvi kapetan Salih-beg). Džamija je renovirana 1895. godine, zadržala je isti oblik, a izgražena je nova munara koja se posebno isticala nad okolinom, a jedan od donatora je bio i sam Austrijski car Franjo Josip.

Slika Hrvatskog doma iz 1941. godine. Zgrada je izgražena 1935. godine, a kasnije je to postao gradski Dom klulture.


Nema komentara:

Objavi komentar