9.9.16

Druženje uz lijepu knjigu i muziku


Zajedno sa mojim dragim sugrađanima sa ove slike, od kojih se uvijek ima nešto lijepo čuti i naučiti, uživao sam proteklog ljeta u kulturnim manifestacijama u organizaciji derventskog IMIC-a "Zajedno". Bila je to prilika da se uz, prigodne sadržaje, sretnemo i družimo sa prijateljima i poznanicima.


U  derventskom Centru za kulturu upriličena je promocija knjiga Vere Vuletić "Srećicama vrećicama" i Mide Alića "Harbonos". Vera je predstavila svoju drugu knjigu poezije, ovaj puta posvećenu najmlađim, a Midhat je promovisao zbirku priča "Harbonos". 
U uvodu za ovu lijepu zbirku priča  novinar N. Rašić je kazao: "Oživljeli su likovi naše prošlosti, sva ljepota Ukrine, Željeznička stanica, Himzo Lepir, hotel "Motajica", Derventa četvrtkom i seljačke nošnje, šargija Mihajla Kitonjića. Oživljelo je šarenilo likova i sudbina, miris ljetnjih žega i patina jednog drugog i drugačijeg života..."




U večeri sevdaha nastupila je poznata interpretatorka narodne muzike, Dervenćanka Azmina Grbić. Koncert je počeo starom sevdalinkom, inače omiljenom pjesmom našeg Fehre harmonikaša, "Moli Boga, Zumro moja, da Ukrina dojde, da potopi, Zumro moja, šine od mašine"... a zatim su se redale poznate sevdalinke koje je brojna publika pjevala u glas. Ovo lijepo sevdah sijelo završeno je uz kolo i osmjehe na licima posjetilaca.






Nema komentara:

Objavi komentar