Prvomajska
jutra nisu bila samo obična praznična jutra u mom gradu. Ovim se praznikom nije
slavio samo rad. Bio je to poseban dan u kojem su se, tradicionalno, ljudi
okupljali da bi se kroz druženje, izlete u tek probuđenoj prirodi i
gastronomske čarolije razonodili i proveselili.
Kroz tek
otvorena vrata mog balkona ulazio je svježi jutarnji zrak, a prazničnu tišinu
prekidao bi samo cvrkut ptica ili povremeni lavež pasa. Iznad zelenih krošnji
breza plavilo bi se nebo prošarano bijelim oblacima. Moj pogled bi odlutao
prema vrhovima Motajice, koji su izranjali iz zagrljaja jutarnje sumaglice. Pa,
i ako bi se iznad njih nadvio neki tamniji oblak ni to nije moglo pokvariti
raspoloženje, jer se vjerovalo da će ih „odvući” Sava.
Uostalom, planovi su već skovani danima prije.
I kao po
ustaljenom ritualu, oblačim se ležernije, sportski, žureći da što prije izađem
vani, jer ništa se od zacrtanog ne smije preskočiti. Među prvim obavezama je
napuniti ceker svježim kruhom i lepinama u pekari. To prvo majsko jutro počinje
tradicionalnom budnicom u gradu. Kod Doma kulture spreman je stari kamion, a
šofer Pajdo pred polazak štima retrovizor. Jedan za drugim, ukrcavaju se
muzičari derventskog Duvačkog orkestra Radnik. Kreće kamion, veseliji i
svečaniji od onog čuvenog kamiona sa Coca-Cola reklamom. Na ulicama, ukrašenim
zastavama, neobično je puno svijeta za rano jutro. Zrakom se razliježu prvi
taktovi prvomajske budnice. I stari i mladi zastaju na trotoarima sa osmjehom
na licu, mnogi mašu, a Pajdo im otpozdravlja kroz otvoreni prozor. Derventske
ulice slijede ritam trubača. Na mjestima na kojima je predviđena kratka stanka
začas se stvore meza, kafa i kolači.
Pred pekarom je već red, ali ljudi su
strpljivi i prijatno ćaskaju, čekajući da dođu do pulta gdje će im ljubazni
prodavači donijeti vrući kruh, pobrašnjene lepine, kifle…. Ista je situacija i
ispred mesnice iz koje se iznose naručeni janjci, pilići, faširano, krmenadle i
ćevapi za roštilja. Na nekoliko tezgi na pijaci vrijedni su ljudi sa sela već
izložili mladi luk, sir i kajmak, zelenu salatu, domaće pile, šljivovicu…
Često se i
popriča na trotoaru, u nekom od redova pred prodavnicama, koje su specijano
otvorene tog jutra. I kroz priču se saznaje da većina ljudi odlučuje da ovaj
praznik proslavi u prirodi, najčešće u sjeni vrbaka i topola duž drage nam,
zelene rijeke. Na Babinom Brdu već se puši roštilj, ali i iz avlija, na svježe
pokošenoj travi. Ulicama i sokacima
prolaze auta, nerijetko, otvorenog gepeka iz kojeg proviruju gajbe piva,
kotlići ili roštilji, a kroz otvoreni prozor izviruju ražnjevi i ribarski
štapovi. Za ove posljednje, sigurno je da će se tog dana bar janje na njih
upecati.
Sa
tranzistora, antena izvučenih do neba, kao i kroz otvorena vrata auta, čuje se
muzika sa kaseta ili lokalne radio-stanice, dok kreću čestitke, želje i
pozdravi. Nije rijetko sresti ni društvo koje će se opustiti uz harmoniku ili
gitaru.
Na ukrinskim
brzacima, po običaju, hladi se pivo, dok ljubitelji ribolova sanjaju da zakače
pokojeg klena ili škobalja, a koji bi, neposredno po skidanju sa udice,
završili na roštilju ili u kotliću. Uz obrazloženje da sam najmlađi, redovno, mi
je bila dodjeljivana počasna uloga okretanja ražnja. Jedina privilegija bilo mi
je hladno pivo, koje mi je čak i servirano da ne bi napuštao radno mjesto, iako
bi već poslije pola popijene flaše postajalo mlako.
Uz golove od
istesanih grana, na obližnjoj livadi razbacila bi se popularna fudbalica. Podijeljeni u dva tabora: debeli i mršavi, iako
su punih stomaka svi nekako pripadali onom prvom taboru. Odigrao bi se i meč u
kojem se jedva čekalo poluvrijeme, sa kojeg se više niko od aktera ne bi vraćao
na teren.
Potrajaće to
prvomajsko druženje do zalaska sunca, pratiće ga smijeh i pjesma, sve dok se na
nebu ne pojave prve zvijezde i zažmirkaju prvi svjetlaci.
Izblijedilo je
praznično odijelo ovog divnog majskog dana. Utihle su trube i buka stragog
kamiona. I uvijek, kad maj na vrata zakuca, iz pupoljka čežnje, u duši tuga mi
procvjeta.
autor teksta © D. Delić Dačo
Nema komentara:
Objavi komentar