15.8.13

Julske izložbe


U okviru manifestacije "Derventsko srce" i pod geslom "Snaga ljubavi", IMIC "Zajedno" Derventa organizovao je dvije jako lijepe i interesantne izložbe.

U Narodnoj biblioteci je upriličena izložba fotografija iz kolekcije Sadudina Čardžića pod nazivom "Derventa u srcu". Posjetioci su imali priliku vidjeti vrijednu zbirku fotografija našeg grada s kraja 19. vijeka, pa do sredine proteklog vijeka. Nažalost, mnoge lijepe građevine po kojima je grad bio prepoznatljiv, nestale su sa lica našeg grada, ali podsjećanje na njih kroz Sadudinove fotografije otimalo je uzdah kod posjetioca izložbe. Posmatrajući fotografije, stiče se utisak da je naš grad prije bio puno sređeniji, zelenilu i čistoći se posvećivalo dosta pažnje. Ostalo je da se na ovim fotografijama prisjetimo slika Prkos kuće, prve Direkcije željeznica, stare sinagoge, stare zgrade Opštine,  derventskog vašara i mostova, našeg lijepog parka sa Staklenikom...



Mojika pokraj slike stare derventske sinagoge koja se nalazila na prostoru iznad današnjeg Templa (srušena je u II svjetskom ratu), a na slici ispod je prva katolička crkva u gradu (u blizini gdje se nalazila  škola Z. Čelar).



I ove godine, djela   dvadeset likovnih umjetnika predstavljena su derventskoj publici na tradicionalnoj izložbi derventskih slikara. Uvodnu riječ je dao poznati slikar D. Handanović, a izložbu je otvorio I. Đuzel. 

Posebna draž ove izložbe je što su se na njoj mogli vidjeti radovi najstarijeg derventskog slikara N. Čardžića, zatim H. Pelesića koji je imao svoj prvi slikarski atelje u našem gradu... a tu su još djela: M. Suhaja, S. Bogdana, J. Bardak, Ž. Roška, N. Kantardžića, M. Šošića, S. Džonlagića, D. Krivića, D. Dankića, J. Majstorović, LJ. Lješića, N. Hadžihasanovića, T. Muratovića, A. Pelesića,  Z. Bećarevića, H. Fejzića i S. Zimić.


Izložba derventskih slikara je privukla veliku pažnju posjetilaca u Centru za kulturu.


I stigli smo na izložbu i iz daleke Amerike, pa još dalje Australije, nešto bliže Engleske i Švedske...


Selma Z. je bila najmlađi učesnik izložbe. Na slici: otac Sabrija pokraj kćerkine lijepe slike.



1 komentar:

  1. Dragi moj Dačo, ponekad mi se čini da ove tvoje zapise pročitam prije nego ih objaviš.
    S iskrenom zahvalnošću, Duško Stanojević

    OdgovoriIzbriši