6.12.09

Miris zavicaja u Brunssumu

Dan drzavnosti Bosne i Hercegovine bio je povod za jedno lijepo druzenje u sali kulturnog centra u holanskom gradicu Brunssumu.

Najveci dio programa bio je u znaku folklornog ansambla RKUD “Proleter” iz Sarajeva, najstarijeg radnickog kulturno-umjetnickog drustva (osnovanog jos 1905. godine).

Velike aplauze pobrao je, za svoj solo nastup, maestro Nihad Hrustanbegovic, magistar muzike, svjetski priznati kompozitor i majstor na klasicnoj harmonici.

RKUD “Proleter” je nagradjivan velikim aplauzima publike za svoje izvedbe: igri iz starog Sarajeva, sa Bradine, sa Bjelasnice, iz okoline Kreseva, Gluhog Glamockog kola... a nama Dervencanima je posebno lijepo bilo predstavljanje igri iz okoline nase Dervente.

Zapjevale su se i stare dobre narodne pjesme, prikazan je i film o BiH holandskog filmskog producenta E. Van Goola, a na holandskom jeziku citan je i M. Selimovic.

U toku ovog cetverosatnog programa imali smo priliku slusati i poeziju, a Bosansku Posavinu je predstavio pjesnik I. Kobas. U holu kulturnog centra mogle su se kupiti i knjige nekih bh pisaca, kao i knjige o Bosni i Hercegovini; postavljena je i izlozba tradicionalne odjece iz nasih krajeva, te izlozba likovnog umjetnika V. Majdandzica.

Za nas Dervencane posebno interesantne i lijepe bile su igre iz derventskog kraja.

“U Derventi kraj bijele skole, sve po redu barabe i lole...”

U prepunoj sali je bilo i nasih ljudi iz svih krajeva BiH (i Dervencana, naravno), ali i Holandjana. Sve pohvale zasluzuju i organizatori ovog lijepog susreta: Udruzenje Libertas i Platforma BiH.

Na pauzi sa mojim prevodiocima sa holanskog jezika.

Folklorna grupa Libertas predstavila se sa svojom izvedbom, a za kraj je Emina Cengic u folklornoj izvedbi interpretirala pjesmu “Zemljo moja”.

Nema komentara:

Objavi komentar