8.5.09

U noćima kad Ukrina “cvjeta”

Kraj avgusta u Derventi bio je oproštaj od kupanja na ukrinskim plažama, vrijeme kada bi izlozi derventskih knjižara najavljivali novu školsku godinu i kada su sportaši igrali prve pripremne utakmice. Samo bi druga predstava u kinu i dalje ostajala aktuelna, jer za prvu predstavu air-condition” od tri prozora nije pružao dovoljan komfor u toplim ljetnim noćima. Bilo je to i vrijeme kada bi lijenu, popodnevnu tišinu na ulicama redovno narušavao  glas: Popravljamo kišobrane, oštrimo makaze, noževe...” a i pravo vrijeme da se počne misliti na polomljene kišobranske žice, jer bliži se derventski vašer i vrijeme kiša ispod starog oluka.
Dolazio je još jedan novi, stari derventski vašer i svi putevi su vodili ka starom mostu. U gradu su se pojavljivala i ona lica koja nismo imale priliku viđati osim u vašerske dane. Na vrata su zvonili prosjaci, sa naglaskom na koji nismo navikli, a bili su česti gosti u ove dane. Dječurlija bi sa pristojne udaljenosti posmatrala mečku dok igra na ulici, uz nepravilni ritam doboša. Igra bi se samo povremeno prekidala kako bi umorni svirač, mrkog lica, pokupio pokoji bačeni dinar sa prašnjavog asfalta.
U noćima derventskog vašera trotoari glavne ulice postajali su pretijesni za mnogobrojne prolaznike.  Hodalo bi se i ulicom što je izazivalo nezadovoljstvo rijetkih, nestrpljivih vozača, koji bi kroz prozor malo gunđali, a više otpozdravljali poznanicima. Vašerska atmosfera osjetila se već na Rampi,  dolaskom pred Aginu kafanu. Dok bi se na ulazu u baštu vrtili janjci, Ganija je žonglirao između punih stolova, noseći naredane tanjire. Za to vrijeme Puho bi sortirao pečenje, jednom rukom brišući znoj što mu kaptao sa čela, ostavljajući mlađem bratu, Ademu-Žabi, kao najvrijednijem i najsimpatičnijem, da dočeka i smjesti mnogobrojne goste koji pristižu. Za roštiljem, Alija i Kazija nestrpljivo bi čekali da se  Frentera probije sa vrećom lepina kroz masu na ulazu. Tahir, Ćiro i  Gala su se već prešaltali na vašerski repertoar pjesama: Imam šupu, joj, imam šupu i na šupi rupa...”.
Na mostu ukrašenom zastavicama, a na svom stalnom mjestu desne strane, stoji legenda Starog mosta - Himzo Lepir, popravljajući, uz osmjeh,  svojom drvenom štakom nakrivljeni šešir. Tek bi se povremeno podigao sa  šilteta da bi, gotovo neprimjetno, ušnjirao” pare. Nasuprot njega je čistač cipela. Zanat je već poodavno izumro, ali prašnjave ili blatnjave ulice u vrijeme vašera i njemu bi donijele nafaku. Tu su i mnogi  improvizovani štandovi poredani uz betonsku ogradu mosta, nakićeni goblenima i reprodukcijama slika, pa prodavači šargija, na kutiji izložene šarene pištaljke na vodu...   

Oko žućkastih svjetiljki mosta  bezbroj leptirića pleše svoju ljubavnu igru. Čitav jedan život u par vašerskih sati stane. Ove hiljade leptira kao da su bili inspiracija za divnu baladu uz koju smo odrastali: Ulična svjetiljka baca svjetlost u krug...”.  Samo što su ovi leptiri bijeli, a ne crni kao u pjesmi. Mjesecima pritajeni u riječnom mulju, čekali bi tih svojih par sati da bi ih mrak, ispod mosta, ponovo uzeo sebi. Fenomen ukrinskih leptira, ciklus što ga je priroda eksluzivno čuvala za nas Dervenćane u vašerskim noćima. Govorilo se da Ukrina cvjeta.



Na ulazu, uz transparent s dobrodošlicom, su prvi štandovi i prilika da se nešto ovašeri”: igračke, majice, kožna galanterija, bižuterija, đinđuhe... sve u znaku aktuelnih zvijezda: Sandokana i Marijane, Bee Gees-a, Otpisanih, Diznijevih junaka,   ili sa  neizbježnim amblemima fudbalskih timova, pa sve do suvenira na kojima su Lovačka kuća, Prkos kuća, amblem vašera ili, jednostavno, gravura: Derventa”.
            Pod salašom Kod Sajbe” meraklije već zauzele poziciju. Harmonika veze, Azemina pjeva sevdalinke.  Ulazu se gotovo i ne moze prići, a na dugačkim stolovima, prekrivenim mušemama, obilje pića i pečenja.
Desno od ulaza je aleja bostandžija”. Lubenice se kupuju na rižanj, probavaju  se čepovi” kako bi se uvjerili da je slatka k’o med”.  A, pri povratku kući, malo ko ne bi ovašerio lubenicu.
Lijevo se ulazi u pravi  labirint  štandova. Tu su bižuterija, garderoba,  ali i grnčari, drveni predmeti i oni  pleteni od pruća, plastični, tu su i kačari, pa onda travari koji liječe sve bolesti”... Do njih je i  štand na  kojem se prodaju proizvodi derventske industrije: od salveta i posteljine iz Ukrine”, do ekovki” i adidaski”. Posebno je, u vrijeme kišnih vašerskih dana, bio posjećen butik” Jugoplastike, koji bi za kratko vrijeme rasprodao sve čizme.

Do Mjenjačnice kod Džeme” već dopire muzika sa prvih salaša. Na ulazima pod velike šatore, gurao se narod iz znatiželje ili čekajući da se oslobodi mjesto. Dekor su činili ražnjevi koji su se okretali, roštilji i naredane gajbe piva. Dok kod Amira pjeva Kvaka, malo dalje Beli solira na gitari. Prema nasipu  smjestilo se par salaša sa izvornom muzikom. Ipak, samo najuporniji se uspijevaju probiti do šatora pod kojim ženska u minjaku i nogu k’o u Safeta” je već na stolu i pjeva: Davorike dajke”. Tamo gdje bi se možda previše opustili, pa bi sijevnula pokoja pesnica, začas bi se stvorio milicijski landrover da vozi na triježnjenje posjetioca koji je previše zavirio u čašu ili bolje rečeno flašu.  



Mlađi bi zauzeli mjesto na nekoj od atrakcija u zabavnom parku kojim  dominira  balerina, pa autodromi koje smo popularno zvali sudari”. Oko kartinga se širi miris benzina, neki vole drmuskanje na tepsiji, vožnju na najstarijoj atrakciji – lančari,  a tu su i avioni, konjara i par atrakcija za najmlađe. Poslije vožnje voljelo bi se zasladiti: šećerna vata, licitarska srca, ušećerena jabuka... Tu su i nezaobilazni saloni za igre, a najomiljenije su bile partije stonog nogometa i fliperi, uz hitove sa džuboksa.
Na izlazu iz Kuće straha počinje prepričavanje i plašenje onih koji čekaju u redu na ulaz. Tu su i ogledala koja nas prave smiješnim, pa žena sa zmijom oko vrata i gatara sa kuglom.
Pred Zidom smrti čuje se gromka buka motora. Jovo najavljuje nastup malog Jovice Nađ, rođenog baš pod ovom topolom na Derventskom vašaru prije 9 godina”. Istina da će i narednog vašera mali Jovica imati 9 godina, pa i slijedećeg, pa i još jednog... Ova vašerska atrakcija je bila među najposjećenijim, ne samo  zahvaljujući fići u zidu smrti”, već  i našem legendarnom sugrađaninu Zdravki Kroli, koji bi u tom ogromnom buretu izvodio prave vratolomije.
U mirnijem dijelu vašera sretni momak, sa vazdušnom puškom u ruci, poklanja plastičnu ružu svojoj dragoj. Za one koji su željeli odmjeriti snagu, trebalo je potegnuti bika za rogove, a kazaljka bi pokazala koliko su jaki. Sjećam se, jednom, prilaze mu dva para.  Jedan od mladića skida jaknu i daje svojoj dragoj, podiže rukave i svom snagom ... raspali bika šakom u po čela. Očito je nesretnik zamjenio ovu spravu sa onom sa kožnom mješinom u koju se udaralo šakom.



Iako je pravopis nalagao da se kaže i piše vašar,  mi smo ga uvijek zvali vašerom. Pa smo, tako, mnogim pojmovima vezanim za njega našli upotrebu i u svakodnevnom životu. U Derventi konjara nije samo zabavna atrakcija, već, naročito u sportskom žargonu i igrama, se koristila kao izraz dovitljivosti i spretnosti: jest mu dao konjaru”. Vašerska treba” pogrdan je izraz za neke ljubavi u prolazu, a vašer je bio i sinonim za nered, pa se govorilo: vašer u kući”...
Na ovu, nadaleko poznatu, manifestaciju dolazili su ljudi iz ne samo susjednih mjesta, već i onih puno daljih. U sjeni ovih zbivanja, za većinu bi nezapaženo protekli  stočni vašer i izložba privrede  u sportskoj dvorani.
Derventski vašer ostaće upamćen kao fešta i manifestacija svih stanovnika našeg grada na koju su rado išle sve generacije Dervenćana.

A mi, svake godine, u avgustovskim noćima kad Ukrina cvjeta, poput leptira lutamo oko nekih drugih, dalekih  svjetiljki...  Samo da nam krila ne sprže.

autor teksta ©  D. Delić Dačo

Nema komentara:

Objavi komentar