6.9.09

Na Rapcanskom mostu

Vremena su se promijenila, ali Rapcanski most, zivopisno izletiste uz Ukrinu, ostaje i dalje atraktivno mjesto za sve one koji vole da uzivaju u, prije svega, kupanju u zelenoj i bistroj vodi Ukrine, ali i da se relaksiraju u tisini i ljepoti netaknute prirode. Ovo mjesto, nekada poznato po brojnim kampovima, posebno je privlacno za ljubitelje ribolova. A nas Dzemko je odlucio da svoju udicu zabaci na brzaku.

Nekada se na ovo izletiste dolazilo, uglavnom, na biciklima, a danas zaljubljenici Ukrine dolaze ovdje sa svojim limuzinama. Steta, jer za pravo druzenje s prirodom prikladnija i korisnija je voznja biciklom, ali se opravdanje moze naci u tome sto vecina izletnika danas ne posjeduje biciklo i zbog kratkoce boravka u gradu na Ukrini u stalnoj je trci sa vremenom, pa je zato auto i prikladnije.
Sve to nije razlog da se ne zapali rostilj, da se kistra pive stavi na hladjenje u vodu, zabace stapovi za ribu...

... a i kotlic je obavezno tu.

Mjesto na kojem se medjusobno ispreprlicu sve nijanse zelene boje, na kojem i sama rijeka kao da usporava svoj tok da bi mnogobrojne grane topola i vrba mogle skoro da dotaknu ovu ljepoticu, pruzaju kupacima neopisiv uzitak. I nigdje tisinu ne mozete tako intenzivno dozivjeti kao kada, sa ribarskim stapom u ruci, gledate glatku i zelenu povrsinu vode i kada vam pogled odluta prema liscu koje povremeno zatreperi na obliznjim topolama ili kada neka riba ustalasa njenu povrsinu.

Ribarske price i ubjedjivanja da je pravo vrijeme da se uzmu stapovi, jer u Ukrini se moze upecati jos finih komada ribe.


Malisane je tesko izmamiti iz vode. Na Ukrini su se oduvijek djeca ucila plivati, pocinjalo bi prvo sa slaufom, a onda bi se polako oslobadjali i straha i slaufova... Ma, ko se nije Ukrine napio, nije mogao ni nauciti plivati.


Djecaci vole da se dokazuju skokovima sa grana nadvijenih nad vodom.


Denis i ja u tisini pricamo o vremenu kada je on igrao rukomet, o nasem igralistu i rukometnoj raji.


Nakon rostilja i corbanca prija popodnevna sijesta na brzaku ("i morski pas legne da se hrana slegne").


"Ljubav preko zice".


"Za zasladiti" nema nista bolje od pecenjaka na zaru od suhe ukrinske vrbovine.


Dok je Ukrine, bice i (nas) harbonosa.

Nema komentara:

Objavi komentar