23.8.09

Derventa Handball: Part II

Rukomet se u gradu na Ukrini igra vec punih sest decenija. U prvim godinama, nosioci sportskih aktivnosti su bile skole i Drustvo tjelesnog vaspitanja Partizan, a rukomet je bio posebno popularan medju derventskom omladinom. 1958. godine, mladi sportski entuzijasti su, na terenu gdje je i danas rukometno igraliste, napravili rukometni teren (dimenzija 50x25 m).


I godinama je rukomet vrijedio kao najpopularniji i najkvalitetniji sport u nasem gradu, a i ove godine jedan broj nekadasnjim ambasadora ovoga sporta okupio se na tom istom igralistu i odigrao revijalnu utakmicu veterana.

Prva postava “bijelih” u sastavu: Kokic, Haurdic, J. Samardzic, Tarabar, Sedlic i Sendijarevic, zauzima poziciju u odbrani, a Mirso Britva savjetuje saigrace da "udare taraba zonu".

Ekipa "crvenih" (Mujanic, Bodrozic, Puljizovic, T. Samardzic, Lazarevic, Pala) bila je mladja od protivnika i prikazala je dosta dinamican rukomet.

Josip Samardzic je bio u posebno dobroj formi i postigao je nekoliko lijepih golova iz svog poznatog skok-suta.

Guzva na crti (Pala i Haurdic)... i prvo iskljucenje na 2 minuta.

Iako se blizi kraj utakmice, ostalo je jos dovoljno snage da se izvede jos jedan kontra-napad.

Kraj... osmjesi tjeraju umor sa lica. Pozdrav vjernoj derventskoj rukometnoj publici. I dogodine.

Generacija: Tarabar i Bodrozic. Negdje u isto vrijeme, ova dva nekada nadarena juniora, "pokucala" su na vrata prve ekipe RK Derventa. Tarabar se posebno isticao na junirskim prvenstvima i ucestvovao je na rukometnom kampu, pa je "zapao za oko" tadasnjem vodji mladih bh rukometasa Praljku, koji ga je pozvao u juniorsku reprezentaciju BiH.

I dok igraci napustaju teren, publika ostaje na igralistu da provede jos neko vrijeme u ugodnom caskanju.

Nema komentara:

Objavi komentar