7.8.09

Jedan dan na Patkovaci

Barba Meho u patroli. Barba nas je docekao na Patkovaci u punoj formi i specijalno za nas provozao kajak po Ukrini, na nacin kako samo on to umije i kako smo ga oduvijek navikli gledati. Ovo je jedan od razloga zbog kojih ljeti, po dolasku u rodni kraj, najprije pohrlite ka Ukrini, jer nigdje se lijepe uspomene ne bude lakse nego tamo gdje vas zagolica ukrinski pijesak pod nogama.


Kazivanja o legendi sa Patkovace i ovog ljeta su se cula i puno, puno dalje od pitomih ukrinskih vrbaka. « Dnevni avaz » je posvetio citavu jednu stranicu Barbi Mehi. Lijep tekst o ovom vjecitom zaljubljeniku Ukrine, popracen isto tako lijepim slikama, ali i saljivim komentarom Semse harmonikasa koji kaze da je spreman zasvirati na harmonici ako se Barba bude zenio.
Na slici, Barba nam, uz kafu, prica kako je nastao pomenuti clanak. Intervju se vise puta odgadjao, jer je Ukrina, za inat, bila mutna i novinari su cekali da se izbistri da bi mogli napraviti reportazu.
O Barbi je izasao i jedan, isto tako, interesantan clanak sa slikama na « Deutsche Welle », pod naslovom : « Ukrina vas poziva na odmor i na talas terapiju ».

Profesor Huso stigao u kontrolu na Patkovacu. Kad je konstatovao da ponasanje nije u sportskom duhu, rekao je : « Svi mars na plazu! ». Na slici, profesor daje instrukcije svom gimnazijalcu Zeljki da odmah oformi muzicku sekciju.


I nije proslo puno, potekla je sevdalinka: « Prodjoh Bosnom kroz gradove, al' ne nadjoh srcu mira, jedna stara uspomena osjecaje moje dira »…


Sportski domacini iz Omeragica su se pobrinuli da "ukradu jedan komad Ukrine" od kupaca i ribara i da od vrbovog pruca naprave golove za glavaru…


… i evo, Mede Prcica u punom zamahu. Brzak je iskrivio jednu od stativa... gol?

U pauzi, sjedeci u vodi dok nas ribice skaklje po nogama, prepricavamo stare, ali i one novije dogodovstine, sjecamo se nekih nama dragih likova, dogadjaja iz nase carsije, provala...


Ovo bi mogla biti dobra slika za reklamirati "United Colors of Benetton".


Na kraju, profesor Huso je vise nego zadovoljan, djaci slusaju bolje nego nekada. A Enver nam otkriva jednu svoju davnu zelju: « Kad su mene pitali sta cu biti kad odrastem, ja sam rekao : bicu Huso ! ».

Ukrina vas zove...

Nema komentara:

Objavi komentar