4.8.09

Opet sunce sija kraj Ukrine nase

Protekli juli u gradu kraj Ukrine bio je izuzetno lijep, bas kao u onoj novoj derventskoj pjesmi :
…"Opet sunce sija kraj Ukrine nase,
opet mi se zivi, napunimo case"…

Tokom tri julske sedmice, sunce je przilo bez prestanka (temperatura je znala biti i oko 40-og podioka, cak je dva puta na dnevniku Derventa pominjana kao najtopliji grad u BiH)… a mi smo Ukrinu iskoristili na pravi nacin.

Ukrina sevdah reunion - nigdje nije bilo tako lijepo kao na nasoj Ukrini. Onako spontano, Ciro bi izvukao iz gepeka harmoniku, Edi bi se pridruzio sa gitarom, Enver i Sejo bi poveli, a citava plaza prihvatila pjesmu.

Na Partizanovom igralistu odigrana je revijalna rukometna utakmica derventskih veterana. Pocetni udarac je izveo Enes Hasicevic, a na teren su istrcali : Bandic, Kokic, Jaganjac, Haurdic, Samardzic, Pudic, Tarabar i ostali.


Na Tekstilcevom terenu odigrana je utakmica veterana. Ponovo su na travnatom terenu, predvodjeni selektorom Bodulovicem, za loptom trcali (koliko su ih noge sluzile): Sljoka, Porobic, Beslic, Tetaric, Cutura, Grbic, Jegic, braca Prcic, Bosnjak i ostali.


Fadil Pelesic je sa « IMIC Zajedno » organizovao izlozbu fotografija « Ah, ta Derventa », zatim izlozbu derventskih likovnih umjetnika, a i ove godine su dodijeljena priznanja « Derventsko srce ».

Alen Lemesevic je izveo premijeru nove pjesme o nasem gradu, jednostavno nazvane « Grad »:
"Nedam ja taj grad,
nedam miris tog zivota,
ima nas istih sudbina broj,
sta koga briga
sto Derventa zbog nas postoji,
ma tu smo mi rodjeni".

Ovako je izgledao kafic « Tref » (tako ga svi zovu, iako mu je novo ime « Q »), gdje je svirao Enver Vejzovic, a pjevao Sejo Krunesic. Basta kafica je bila pretijesna, pa se u 2 sata iza ponoci razvezlo kolo i po ulici Marsala Tita.
U "Vagabondu" se pjevalo i cugalo i na trotoaru, a publika je uzivala i pjevala pjesme sa grupom « Unplugged Plug ».
U « Boomerangu » je, uz pratnju orkestra Kene Tarabara, pjevao Mensur Lemes.

Ukrina

Nema komentara:

Objavi komentar