22.4.09

Lopte mladosti naše

Odrastali smo bez kompjutera, interneta, video-igara, nisu nas vodili nutricionistima, psiholozima, pedagozima, ali nismo bili ni nesretniji, ni nezadovoljniji od današnjih mladih. Mi smo lopte kupovali u Jugoplastici i trčeći za njima, do besvijesti, razgazivali svoje prve šangajke, romovke i pume. Koljena su nam, uglavnom, bila u ranama, na njima se bijelio penicilin prašak ili su se zelenila od trave, dok su nam se noge plavile od udaraca. Na svježu ranu lijepili bi list bokvice da zaustavi krvarenje ili bi otrčali do kuće da nam tamo dezinfikuju rakijom prepečenicom.
Pili smo svi „prirodnu derventsku vodu iz jedne iste flaše, čak i poslije zelenih zerdelija i šljiva koje bi neko u zavrnutoj majici donio iz komšijske bašte, ali niko zbog toga nije bio bolesniji. Kako je moja generacija rasla u sretna vremena, u kućama smo imali pune zdjele voća, posebno onog sezonskog. Međutim, svo to voće nije imalo slast kao ono što smo krišom brali po komšijskim baštama. Ponekad se trebalo poslužiti i dovitljivošću, jer to nije uvijek bila laka zadaća. Najmlađi i najslađi među nama je bio Adem – Žaba, pa smo se često koristili njegovom simpatičnošću da bi udobrovoljili komšije, a on bi tu ulogu odvažno prihvatio. I kao da mi je i sad pred očima slika njegovog umiljatog lika, kada smo ga poslali po šljive: „Čika Ćerime, poslala me mama i pita šljiva za pitu bjelopitu.  Dok smo mi, skriveni na sigurnom, posmatrali scenu, naš hrabri Žaba vraćao sa kesom punom šljiva.
Mi, djeca iz ulica Mladena Stojanovića i Ilije Grbića, rasli smo na rukometnom igralištu, ali smo se loptali i izvan njegovih ograda, odmjeravajući snagu sa vršnjacima iz susjednih ulica. Lagali bi, kad bi rekli da smo bili zlatni. Svjedočili su o tome „zijani u okolnim cvjetnjacima i baštama, a ponekad smo, da bi odobrovoljili starije što su nas ružili, k'o fol „popravljali polomljene ruže. Ponekad smo jedva skrivali suze zbog upropaštenog novog dresa pozelenjelog od paradajza, koji nam se ispriječio na putu dok smo izvlačili loptu.
Dok nije napravljeno obdanište igrali smo lopte na travi uz tamošnji potok. Probijali smo se ižarenih nogu da dohvatimo loptu iz vode, svađali što je neko koristio gužvu” da, kradom,  za jednu stopu suzi gol, prepirali se je li ruka bila uz tijelo… I sa prvim mrakom se igrali razlaza jedva čekajući sutrašnji povratak iz škole i napisanu zadaću, pa da se ponovo družimo.
Na samoj ulici ispred igrališta znali smo razbaciti na male golove”. Onaj ko je kasnio, znao bi uzviknuti: „Stojte, ko je tuj osnov'o loptu bez mene, pri tom aludirajući na mladog milicionera, kome se jednom naša lopta našla u rukama dok je prolazio ulicom, pa nas je, onako strogo, priupitao:  „Ko je tuj osnov’o loptu?”                                  
U vrijeme kada su Kićanović, Slavnić, Delibašić, Dalipagić, Ćosić i ostali harali svjetskom košarkom, podigli smo i mi koš na zelenoj površini ispred zgrada kod igrališta. Međutim, narandžasta Tigrova” lopta često bi odskakutala preko ograde i polomila najljepše ruže u gradu, one u cvjetnjaku  teta Anke.  
Poslije Olimpijade u Minhenu najveći sportski uzor bio nam je zlatni golman Arslanagić. Čak je i on to spomenuo u, omiljenom nam, časopisu Eureka. Rekao je kako su klinci iz Dervente izmislili novu igru koja se zvala Igrajmo se Abasa”. Ta igra, nas malih Dervenćana, sastojala se u tome da jedan od nas oponaša najboljeg golmana svijeta, a drugi pucaju loptom iz svih pozicija, u nedogled...
Kada je Nula postao oružar rukometnog kluba igralište je zablistalo, bez ijedne travke i opuška. I mi smo mu pomagali da isto ostane uredno i čisto pred utakmice, pa smo za svoje loptačke aktivnosti koristili okolne, improvizovane terene. Zauzvrat, kad prođe utakmica, dobijali bi kožnu loptu da se s njom igramo na najpoznatijem gradskom igralištu.
A od Dželinjaka do Jasenaka, od Caparika do Omeragića… igralo se vazda na velike i male golove, zakucavalo i pogađalo u koš bez kosti”, igralo se odbojke, srede, glavare, badmintona i stonog tenisa. Čak su i ulice međusobno odmjeravale snagu u fudbalu i basketu, a moja je bila prva koja je organizovala turnir ulica u rukometu. U finalu je naša ekipa (Haris, Edo, Šepo, Jozo, Sutko, Tule i ostali, tada aktivni rukometaši) izgubila od mađioničara sa Rampe, predvođenim, tada izvrsnim, Šabom. Po završetku njihov tehniko”, Miralem Šifin, odbija da primi prvu nagradu - rukometnu loptu. Insistirao je da se njegovoj ekipi za prvo mjesto uruči druga nagrada – velika bombonjera, a koju su slatko spucali još na terenu.

Tada smo slušali Balaševićeve Neke nove klince, vjerujući da od nas nema „novijih, al' u ulicama Mladena Stojanovića i Ilije Grbića danas za loptom jurcaju neka druga djeca...

autor teksta ©  D. Delić Dačo

Nema komentara:

Objavi komentar