27.4.09

Kod Barbe Mehe (The Barba Meho Code)

Nekada se nasipom moglo ići od starog mosta pa sve do Patkovače (i još dalje). Danas su naše staze zarasle. Nekako mi i čaršija na brijegu, sada kada je gledam sa tog istog sipa, dođe puno dalje.
Barbu Mehu nismo našli kod kuće. Tišinu su remetile jedino kokoši što su ćeprkale po dvorištu i nježni šapat brezovog lišća.


Nađosmo ga - gdje drugo nego u marini. Sjekao je granje, uređivao prilaze vodi...

“Nek si ti nama, Barba, živ i zdrav”, otpočeo je razgovor Enver i nastavio: “Nama je ovdje lijepo dolaziti, jer znamo da si ti tu. »



Za to vrijeme, Željko je razgledao primjerke neobičnog kamenja iz Barbine kolekcije. Ovo što drzi u ruci potiče od jednog meteorita. U Barbinoj zbirci se, između ostalog, nalazi i jedan grumen sa morskim školjkama – rekoše mu arheolozi da je to ostalo od nekadašnjeg Panonskog mora.



Međutim, svima nama je pažnju privukla ova ukrinska “Mona Liza ». Dosta neobično umjetničko djelo, naslikano na drvetu. Poklon Barbi jednog od učesnika Ukrinske likovne kolonije. I možda bi bilo sve normalno, da… ta “Mona Liza” nije cijelo vrijeme bila okrenuta samo u Nućinom pravcu.



Kad sam sjeo na Nućino mjesto da napravimo fotografiju, ukrinska “Mona Liza” se okrenu na drugu stranu, prema njemu. Kontam, meni sve ovo nešto nije jasno. Te zvijezde padalice, morske školjke… pa kako se jedna naslikana žena može okretati za nekim… U čemu je, onda, tajna tog Barbinog koda? Možda Sabit nešto zna?


I onda, to ukrinsko popodne, počinjemo da, prvo, sumljamo da Nućo nema veze sa Templarima. Ovo zbog toga što ga ljeti stalno viđamo da, kad se od Sankine ašćinice spušta prema Ukrini, redovno zastane pred Templom. Pa onda, nagađanje, šta znače one tri okrugle tačke poredane u obliku piramide u Barbinom čamcu? Okrugle… ko lopta, piramida Mjeseca… Pa, Nućo je bio u Visokom u vezi s loptom, trenirao nogometaše… I malo po malo, počinjemo odgonetati neke stvari…

Bašta šljezove boje u dolini ćupova.

“Probaj, Damire. U po ljeta je hladna ko led”.

« Ma, ne možeš ti ljeti zaspati po noći. Prave buku do kasno u noć. Ma… ovi mladi što dolaze da se mrijeste po Patkovači ».

1 komentar:

  1. e hvala ti za ove divna sjecanja Daco
    zeljko sa kvacicom

    OdgovoriIzbriši