28.4.09

Jedna rijeka u mom kraju, najdraža je meni...

Tokom školske godine Omladinska ulica je bila mjesto kojim bi se, kao rijeka, slivala mladost prema poznatoj derventskoj školi, koju i danas u srcima nose mnoge generacije derventskih učenika. I onda kada bi, za duži period, utihnulo školsko zvonce, kada bi nestala vreva učenika i nastupili topli dani, ponovo bi mladost tekla ovom ulicom uz rijeku i ponovo bi ona bila... omladinska. Tada bi ova duga, ravna cesta vodila u susret poznatim kupalištima uz najdražu rijeku. Nažalost, ona će postati samo dio nijeme pustare, što počinje kod   starog mosta i završava među divljim rastinjem koje zaklanja polupana stakla na ostacima nekadašnje fiskulturne sale.   

S prvim stupanjem na vreli asfalt ove ulice počelo bi muziranje da se snimi” nivo rijeke, jer bi svaki noćni pljusak mogao da poremeti njen vodostaj . Mutna k'o oranje značilo bi odustajanje od kupanja, a sve ostale varijante bi, manje-više, prolazile. 



Sa Omladinske ulice najbolje su se mogli vidjeti ukrinski mostovi. Još davno, u Fermanu je zapisano da je prvi most, koji je povezivao obale naselja uz Ukrinu, napravljen u XVI vijeku. Austrougarska je izgradila most zvani Starača” kod Vekterhausa, da bi se kasniji graditelji mostova  spuštali nizvodnije. Iznad nekadašnje glavne plaže, Briona, virili su crni stubovi, ostaci nekadašnjeg drvenog mosta. Prvi betonski most, onaj čije su žute svjetiljke u  vašerskim noćima  mamile na hiljade leptira, dugo godina bio je jedini most u gradu, a napravljen je  između dva svjetska rata.   
Stari, drveni most nisam zapamtio, a već sam bio gimnazijalac kada su gradili novi most. Jednom, dok smo pecali  klenove malo niže stare klaonice, prišao nam je jedan od injženjera iz grupe koja je došla da ispituje teren gdje se trebao graditi taj most. Uz ćaskanje, priupitao nas je dokle voda može da izlije prilikom poplava, jer su mu rekli da se ova, naizgled mirna rijeka, zna itekako povampiriti. Objasnili smo mu kako Ukrina zna preći i s onu stranu ceste, doći čak i tamo do stepenica Mustine kuće... a dotični je ispario” ni ne saslušavši nas,  tražeći vjerovatno ozbiljniji odgovor kod starog ribara, što je nizvodnije od nas varalicom parao  mirnu površinu vode.  Do nasipa, veliš?... Pa, žaba kad se popiša u Ukrinu voda dođe do nasipa. Vidiš one kuće? Namještaj na tavan dižu kad voda krene... Nije ti ovo, ba, Miljacka.” – odgovorio mu je pomalo mrzovoljni ribar, kome je očito smetalo prisustvo dotičnog.
A o ćudima ove rijeke svjedoči i bosanska narodna pjesma koju je Avdo Buzar opjevao u poznatoj sevdalinci, a koja je bila jedna od omiljenih pjesama legendarnog derventskog harmonikaša Fehre:

Moli Boga, Zumro moja,
Da Ukrina dojde,
Da potopi, Zumro moja,
Šine od mašine,
Da napravim, Zumro moja,
Mermer do štacije,
Da mi dragi, Zumro moja,
Po mermeru dojde!

            Posebnu ljepotu Omladinskoj ulici davale su visoke topole sa obe strane, čije bi zeleno lišće samo ponekad uspio da sakrije oblak iz čađavog ćire. Kada se ćiro zauvijek odvezao u nepovrat, ostavio je iza sebe samo nekadašnju štreku, kojom smo mi uglavnom hodali do naše prve stanice – Templa. Ta česma ostala je, do danas,  jedini svjedok postojanja kompleksa uz nekadašnju lijepu derventsku sinagogu. U nastavku puta,  najteže je bilo preći preko metalne konstrukcije nekadašnjeg željezničkog mosta, ispod koje se rugao” prljavi potok zarastao u žaru.

Poslije se put račvao i dovodio u dilemu: nastaviti cestom za Kalenderovce, nadajući se da vas neće presresti Autoprevozov autobus i zasuti debelim slojem prašine... ili skrenuti uskim puteljkom  prema rijeci i preći brzak na Ilmanu. Usput, vozeći slalom između  krtičnjaka i baljega trebalo je, pri tom,  rastjerivati majicom muhe i obade što dolaze sa krava. A,  istovremeno i izbjegavati ispružene stabljike žare. Ilman je tu, najviše,  ličio na izrovanu mjesečevu površinu, samo prekrivenu niskim rastinjem i pokojom zakržljalom vrbom koja je izbijala iz mnogobrojnih rovova. I niko ne bi rekao da je to nekada bilo privlačno mjesto na kojem su Dervenćani uživali gledajući konjičke utrke, gdje su se igrale fudbalske i odbojkaške utakmice...  


U  ljetne dane iz brzaka na kraju plaže virile su, skrivene u mrežastim vrećicama, flaše piva, a iz tranzistora se čula muzika lokalnih stanica. Patkovača je vrvila kao košnica: na pjeskovitoj plaži, između prostirki i hrpa naslaganih stvari, trebalo je pronaći put do vode. Momci u spido” gaćicama, obično, bi razbacivali glavaru, a u plićaku su djeca nogama pravila zamku ribicama  i uz veseli poklič ih spuštala u bazen ograđen kamenicama. Na suprotnoj strani sa vrba, čije je korjenje virilo iz bajra,  skakale su ukrinske laste” i u elegantim skokovima ponirale u vodu... a iz duboke vode ispod vrba čulo se ono : Pri’am ganje”.

Kao da gledam... Barba Meho iznajmjuje i posljednji čamac, uz popust za zaljubljene,  poručujući kormilaru čamca: Daj, bolan, vidi da mi  onaj sa sandolinom nije slučajno otiš'o preko Ploča. Ima tri frtalja sata kako se treb'o vratit”.  I nije čak ni završio rečenicu, hitro se okreće prema pridolazećem veslaču, govoreći: Isteklo vrijeme, gibaj se na dok!” 


U debeloj hladovini vrbe ekipa poravnila,  zamirisa roštilj... dok, malo dalje, na žaru pucketaju pečenjci. Preko Prcinog Prala, redovno, neko gazi rijeku sa flašama napunjenim hladnom vodom na nekoj od omeragićkih pumpi, a usput bar pet njih se grebe za samo jedan gutljaj”.   Na plaži se razbacuje remi, anjc, tablići... bacaju se kockice, listaju novine, čitaju ljubavni i vestern  romani, knjiga... Redovno se nađe neko ko će, na vrh plaže, dobro da se našamponira i onda svi oni nizvodno moraju da izbjegavaju pjenu  sa mirisom koprivinog ili brezovog šampona.
Podalje od plaže i buke usamljeni ribar zabacuje udicu. Iz trave uz obalu ponekad se oglasi kreketom žaba, tek toliko, da podsjeti po kome su Žabari” dobili ime.
Mlađi, kojima više prija tišina, obično nastavljaju putem što vijuga uz polje zasađeno kukuruzom. Sa obe strane obale nadnijele se nad vodu vrbe i topole, sve do Zlatnog Pijeska. Posebnu privlačnost ovoj plaži davao je dugački tišak, prilično dubok, gdje se moglo zaoprave zaplivati.    
Onda, kada bi sunce krenulo na počinak, ostavljajući svoj crvenkasti trag za modrim brdima Motajice, izmoreni od sunca i vode i izgladnjeli, vraćali bi se kući. A, crvenilo na ramenima sve više bi peckalo. U sumrak, na Rampi, tačna kao po voznom redu, kolona  patki polako se gegala ka Hamzinom dvorištu.  

Mnoge su godine prošle. Na počinak su otišli i ćiro i Hamzine patke, pa i štrekom više niko ne ide. Samo voda iz Templa još uvijek curi. Kap po kap, prosipa se život... 


autor teksta ©  D. Delić Dačo

Nema komentara:

Objavi komentar